THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

søndag den 11. maj 2008

Nyt fra drivhuset

Bønnerne står fint i rækken - de har en god tyk stængel. Jeg har set eksemplarer, som er drevet i en urtepotte i vinduet og de ser mere ranglede ud, fordi der ingen baggrundslys er i et stuevindue og fordi temperaturen er for høj i et stuevindue.


Salatdryssset som jeg fejlagtigt troede var græskarkerner, viser sig at være solsikkekerner. Det er kun et spørgsmål om tid inden jeg skal plante dem om - uden for drivhuset



Nigella, kastanje og chili er ikke kommet op ad jorden endnu - og jeg regner heller ikke med at de gør det - jo måske kastanjerne. Nogle frø skal have frost for at være spiringsdygtige, ja det ku være jeg skulle skrabe rillerne op igen og hælde jord og frø i fryseren natten over og så hælde det tilbage igen, for at se om det har nogen effekt.

I blomst.

Gøgeurterne blomstrer, træerne får blade, har blade og de træer, jeg troede var Avnbøg viser sig at være Ahorn. Øverst den ene Gøgeurt og herunder den anden Gøgeurt - hvis nogen sku' være i tvivl.
Gøgeurtene er kamoufleret af bl.a. Skvalderkål, Hejrenæb eller Storkenæb og nogle planter jeg ikke kan bestemme før de står med blomst.

En bregne - Mangeløv - satser jeg på det er.
Her over: Lodden Dueurt og Alm. Hønsetarm.
Ahornblade på et Ahorntræ. Andre træer på min plet er Ask, Tjørn, Rød-el - den står med rødderne i vand i bækkanten, Alm. Hyld og Tjørn.

mandag den 28. april 2008

Kommer Bøg før Eg.....

... bliver sommeren bleg

Kommer Eg før Bøg
bliver sommeren drøj.

Ovenfor ses knopperne på mit egetræ, fotograferet i aften den 29. april 2008, og de ser da ikke ud til at være sprunget ud.


Her over ses de først nyudsprungede bøgeblade i min hæk, også fotograferet i aften.
Her under ses min Land Art, lidt på afstand. Der er stadig saftspænding i pilens blade - livlig kunst :-)


søndag den 27. april 2008

Land Art

...eller Land (F)Art, når man får de kunstneriske indtryk ind gennem næsen, ja for den da, hvor der lugter af gylle her ude på landet i april.
Det go'e vejr fik da lokket mig ud i haven og i gang med projektet.

Her er nogle gamle pilegrene. De er så tørre at de sikkert vil knække, hvis jeg forsøger at bøje dem for meget. De er fra en pilesort, som ellers kan tåle at blive flettet - i frisk tilstand.


Her er så et stykke plæne, have - "nede i det vilde", som dette haveafsnit hedder. Her kommer plæneklipperen først til efteråret når Påskeliljerne er visnet helt ned.
Jeg har stukket 6 af de tørre pilegrene ned i jorden. Man kan lige skimte de 3 grene til venstre for Ahornstammen.


De 6 tørre grene duede ikke lige til dét jeg havde tænkt på, så der kom 6 friske pilegrene i jorden i stedet for - og hvilken fordel: Der er store chancer for, at "kunstværket" bliver levende og vokser sig større med alderen.
De er flettet sammen i toppen. Det var lidt underligt at flette opad.


Her har jeg vævet nogle tørre pilegrene ind i de friske grene.

Hvordan fandt jeg på idéen? Mine tanker har været hos Søren Ryge - i hans havedam og hans pileflet. Kan i huske hans bøjle i dammen? Den var ikke noget kunstværk i sig selv, men spejlingerne i vandet sammen med bøjlen udgjorde det kunstneriske. Så har jeg været nede på min plet i tankerne med noget pileflet i bækken - et smukt syn - som I aldrig får at se, desværre.


Jeg synes osse det er smukt her, først med påskeliljerne, så med ahornbladene og de høje engsvingel-græsser og så i efteråret når ahornbladene visner og bliver røde.



Jeg lavede en tilsvarende installation i baggrunden til venstre for ahorntræet - det hedder faktisk også Ær - med kun én vævning i midten.

søndag den 20. april 2008

Dyr og planter på min plet.

Foruden de to, som det hele drejer sig om..... det kan godt være, at nogen synes noget andet.... har jeg observeret andre planter.

  • Storkenæb
  • Kodriver
  • Vorterod
  • Anemone
  • Stor Nælde
  • Skvalderkål
  • Vild Persille
  • Hyld
  • Kongelys
De store træer ved jeg endnu ikke hvad er, men jeg tror det er Avnbøg - et meget brugt træ i stævningsskove.

Humlebien havde luft under vingerne, li' som Skovduerne, der fløj væk da de fik øje på mig.
I mine noter står der om en fugl jeg hørte:
Stødende, som ekkoet fra en hammer, der slår på en mejsel inde i en bliklade. Den lyd man hører 100 meter fra laden.
Hjemme igen, slog jeg op i Jon Bjørn Andersens bog "Skovens fuglestemmer - året rundt."
Han havde ikke samme associationer til lyden - klogt nok, for hvor mange har hørt en hammer og mejsel i en bliklade på 100 meters afstand. Men jeg fandt fuglen, tror jeg nok. Det er Solsortens varselskald "djyk djyk" ( fjende fra jord). Det kan godt passe..... Jeg hører den lyd hvorend jeg færdes og der er solsorte stort set over alt.... fjende fra jord, det er mig.

Jeg mødte også et andepar, som havde slået sig ned i bækken, de fløj forskræmt op og væk, da de fik øje på.... fjende fra jord.

Forår - endelig.

Jeg tog ned til min biotop i dag på cykel, badet i solskin og fuglekvidder - herligt.



Men hvor var mine gøgeurter?? Var de fjernet?? Jeg søgte efter spor på gerningsstedet, huller i jorden, bare pletter i vegetationen.
Nej - de var bare godt camoufleret. Her er de friskeste fotos fra i dag og jeg kan hilse alle gøgeurternes fans og sige, at de har det godt.




Den gule blomst sidder på en Vorterod. Navnet har den fordi dens rødder har store ærteformede vorter. Bladene er hjerteformede. Jeg har dem osse i min have og de er et smukt bunddække under frugttræerne.


Her er en Skovanemone

Grafik

Her er mine tryk af zinkpladerne, hvor jeg havde ridset en tegning af en træstamme med et ansigt.
Trykkene er samtidig en test om den bedste billedoplevelse - om det ser bedst ud på den ene eller den anden led. Jeg har eksperimenteret lidt med det gyldne snit.
Første tryk.








Andet tryk.















Her er sværten poleret bedre af på hver side af stammen.











Sammenlign de 2 tryk af samme plade.



Mit største "kunstneriske" bidrag den dag var at bryde hængelåsen til trykkevalsen med en medbragt vinkelsliber.
Selverkendelse... Jeg kommer aldrig på finansloven, som statsstøttet kunstner.





Bagefter sessionen i trykkeriet var vi en tur på Brundlund Slot i Aabenraa for at se på rigtig kunst - fotokunst. Der var en udstilling af luftfotos - smukke sager. En planche fortalte om luftfotografernes historie og den sagde, at det første luftfoto blev taget fra en højde på 400 meter i Frankrig i året 1859 ( kan rettes senere, hvis det er forkert). En af mine class-mates og jeg studsede over hvordan fotografen var kommet derop. Eiffel tårnet er ikke så højt endsige bygget på daværende tidspunkt, flyvemaskinen var ikke opfundet - fra en bjergside.... er det så et luftfoto?? Først dagen efter faldt ti-øren.
En varmluftsballon..... for pokker da. Sendte straks en sms til class-mate'n.
Der er ingen fotos fra udstillingen i denne blog - for ikke at overtræde loven om ophavsretten.

Salatdrysset var spiredygtigt.


















For et par dage siden var jeg i drivhuset for at se til mit frøudsæd og der var gevinst i "salatdrys"-rillen. De andre riller har ikke vist tegn på liv endnu, men jeg håber.

tirsdag den 8. april 2008

Der er nu 2 Gøgeurter

Bestanden er nu udvidet med 100 %.
Flot.


Her er planten, som er den seneste opdagelse, men efter antal blade at bedømme er denne plante den ældste, som jeg osse så for et par år siden.





Til sammenligning. Her under er den Gøgeurt, som jeg først fik øje på.


Drivhuset

Jeg fik osse nogle frø med hjem sammen med melormene.
Frøene er - jeg nævner dem i tilfældig rækkefølge - Nigella (Jomfru i det grønne.. ikke hende mesterkokken fra England.. Uhm), Kastanjer, Bønner, Chili og "Salatdrys". Sidstnævnte er en blanding af alt fra græskarkerner til solsikkefrø... tror jeg...






Her, i første række såede jeg, den 7. april, Nigellafrø.








Her kommer der 2 kastanjetræer op. De skal i hvertfald udplantes i efteråret, på deres blivende sted.
















I tredje række såede jeg bønner. Hvide frø - jeg tror nok planterne bliver grønne og lave, altså ikke pralbønner.











Her - "Salatdrys". Spændt på, hvad der kommer op a' jorden.














Til sidst, Chilifrøene. Høsten skal bruges til vores Chili-battle-julefrokost. Den der først griber ud efter noget væske eller ringer til brandværnet har tabt og skal holde frokosten året efter.
Ja, jeg tabte sidste år - i kortspil - fordi der var ingen, som ville overgi' sig. Chilierne var ellers stærke nok - de brændte sig vej i gennem kroppen.

mandag den 31. marts 2008

Operationen lykkedes - patienten døde

Sørgeligt - sørgeligt....
I lørdags, den 29. marts, så jeg, at 2 af larverne var i gang med at konvertere til biller. Der var kommet brune dækvinger over bagkroppen og brunt panser på foreste del af kroppen, underkroppen og benene var lyse endnu.
Den 30. marts var al min opmærksomhed henledt på min datters konfirmation og der blev derfor hverken set til eller pusse-nusset om mine mel-skrubber, fhv. melorme.
I dag så jeg, at havregrynene var blevet angrebet af skimmelsvamp. De var temmelig langhårede. Det kunne se ud som, at svampen osse havde angrebet billerne - de var li' så langhårede og lå på ryggen.

R.I.P.



På fotoet her over ses bil..... undskyld, melormene lige efter de havde skiftet "ham". Jeg troede i lang tid de var døde, men det si'r sig selv - når tøjet strammer, hæmmes bevægeligheden.
Hvad skal jeg så gøre bedre næste gang jeg får melorme...?
  • Bruge tørt jord eller sand.
  • Droppe agurkeskiven - den forefindes næppe i deres foretrukne levested: kornsiloen.
  • Behandle glasset med Atamon inden det tages i brug og måske osse spraye lidt på det jord som blever fyldt i glasset.
  • Hav tålmodighed.
Der var en udsendelse på DR2 om vandets hukommelse og det jeg hæftede mig mest ved i den udsendelse var japaneren med de 3 glas vand og ris.
Det første glas hilste han på og smilte til hver dag, glas nr. 2 fik skæld ud og glas nr 3 blev ignoreret. Efter en måned var stillingen denne:
  • Risene i det først glas gærede helt efter bogen,
  • risene i det andet glas blev angrebet af svampe og
  • risene i det tredie glas var helt sorte og indtørrede.
Helt afgørende, jeg vil smile meget mere til mine melorme næste gang.

fredag den 21. marts 2008

Tilbageblik

Det var netop her i disse omgivelser jeg tossede rundt som knægt. På egne ben, uden voksen vejledning – godt nok, indtil der var én som tabte en jernbanesvelle på min tommelfinger, så neglen røg af - dagen før min fødselsdag.

Så vidt jeg husker, måtte jeg, efter panikken havde lagt sig og lægen havde renset såret og lagt forbinding om, ud på marken og finde mine træsko, som var strøget a' i farten hjem til moar.

Naboens søn, som var ca 7 år ældre end jeg, havde bygget en hytte ind i skrænten ved bækken. Der ”boede” vi i fritiden og legede små voksne, havde madpakker med hjemmefra, eller når der var høst, så kunne der ske at naboens husstand havde saft og kager med og nød en pause i høsten.

Ren hygge. Solens stråler gennem trætoppene, ingen vind og bækkens sagte rislen akkompagneret af fuglenes sang – som kun høres i gamle Morten Korch-film.

Det har været et mål for mig at opleve stilheden fra min barndom igen med lydbilledet fra Morten Korch filmene – scenerne, hvor der hverken er dialog eller underlægningsmusik, men kun et vue ud over kornmarken badet i solskin og fuglekvidder.

Det er ikke opfyldt endnu, om det så skyldes at jeg er - ”der er løbet meget vand i bækken siden” - blevet gammel og halvdøv eller om fuglene er holdt op med at kvidre – det må tiden vise.

Noget er der sket – måske er jeg bare stresset og sanseløs, når jeg færdes i naturen om sommeren.


Linierne om stilheden, der var en plage, er en refleksion over min barndom, hvor der var masser af stilhed – især om sommeren. Eftermiddage i bagende sol – alle var på job eller sov til middag – det gjorde man dengang ude på landet – uden legekammerater og noget at give sig til. Hvad gjorde jeg så?

Sansede – og fandt på ”dumme nykker”.


Der var en kilde på marken overfor hytten, hvor vi kunne drikke vandet – uden at blive syge. Det smagte fantastisk, husker jeg – bedre end vandet, fra boringen derhjemme, som smagte af rust.

Der gik kvier på marken, som sikkert osse havse haft deres muler i kilden, men det tænkte vi ikke på. Vi havde sat nogle sten om kilden som hævede vandspejlet over det omliggende niveau, så kunne vi nemmere finde den.



søndag den 16. marts 2008

En go' dag.


På vejen ned til min plet faldt jeg tilfældigvis over noget som ligner tudseæg eller tapetklister. Tudseæg er, så vidt jeg husker, runde, klare og samlet i en klase - de har en lille sort plet i midten. Tudseæg finder man som regel i en sø, en dam eller i et vandhul (defineret som noget der forsvinder når solen får mere magt).
Dem her eller "dét" her fandt jeg midt på en mark - så tudseæg er det ikke.
Senere fandt jeg noget lignende på en gammel, rådden træstub.






Her er et godt gemmested, hvis man er et lille dyr.






Forfald









Set fra oven








Anemoner - tror jeg - i så fald Hvid Anemone.
Til trods for det "søde" navn er den giftig. Anemonol fra 30 planter er dødelig dosis



Her er de så!!
De første fotos af den Plettede Gøgeurt.


mandag den 10. marts 2008

På vej - vol.II.

Et kildevæld -








Jeg savner de dage
hvor stilheden var en plage.


Et par gamle Piletræer, som henleder tankerne på eventyret Fyrtøjet.
I husker nok at soldaten skulle kravle ned i et hult piletræ for at komme ind i skatkamrene til de store hunde - men som piletræet, her, osse bærer præg af: der er løbet meget vand i bækken siden dengang.




Kodriver eller Primula. Jeg fik engang fortalt, at det var min bedstefar eller oldefar, som plantede et par kodrivere ud i området langs med bækken.
Hvis det er korrekt, så kan man da sige, at han har sat sit spor i landskabet.





Flere Primula'er







Her er min biotob, hvor jeg så en Gøgeurt for et par år siden.






Den groede ud af skrænten her. Om det var Den Plettede Gøgeurt, eller om det var tale om en krydsning eller en Maj-Gøgeurt, det ved jeg ikke. Der skal Felt-floraen og en lup på bordet for at bestemme den helt til bunds.

På vejen herned så jeg en Musvåge kredse over området... og hørte dens typiske skrig.

På vej

Vejret var super i dag, så jeg tog cyklen ned til min skønne plet, hvor jeg vil beskrive årets gang og naturens forvandling.

Her - på vej ned til min biotop.